Gravid vecka 15

I vecka 15 kan du inte känna det, men bebisen sparkar och slår för fullt med sina ben och armar. Ditt hjärta har nu förstorats cirka 20% för att klara syretillförseln till dig och barnet. Barnet växer snabbt och väger knappt 100 gram. Från topp till tå är barnet i vecka 15 ungefär 14 centimeter långt.

Jag som pratar i detta avsnitt heter Olga Stevens och jag är legitimerad barnmorska. I detta avsnitt kommer jag att prata om allt som händer i graviditetsvecka 15 rörande det växande fostret, din kropp och din hälsa. 

På Babyhjälp.se kan läsa mer om allt som rör graviditet, barn och föräldraskap. Populära artiklar i vecka 15 är om viktuppgång under graviditeten eller om ledighet under graviditeten.

Graviditetsvecka 15

Ett sätt att ta itu med den vulkan av graviditetshormoner som sprider sig i din kropp så kan du istället försöka fokusera på hur mycket som händer med ditt barn i vecka 15. Hon är ungefär lika stor som en apelsin, hennes öron har migrerat till sidorna av huvudet (från nacken) och hennes ögon har nu flyttat sig till framsidan av ansiktet (från sidorna av huvudet). Dessutom kan din lilla bebis nu vicka på sina fingrar och tår och gör andningsrörelser i förberedelse för livet utanför livmodern.

Mama mia